Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler !

Herkesin haylinde bir ev vardır elbette. Çeşitli kriterler vardır elbette alacağımız evler ile alakalı. Peki yeterli mi? Gelin ev alırken yapılması gerekenlere beraber bakalım.

1. Ne İçin Alıyorum?

Ne İçin Alıyorum?

Konut almadan önce amacınızın ne olduğuna karar verin. Yatırım amaçlı mı, kullanım amaçlı mı alınacak. Yatırım amacı ile alınacak ise kira getirisi, bölgenin gelişme durumu gibi etkenleri göz önünde bulundurmalısınız. Eğer ki kullanım amacı ile alıyorsanız evinizin özelliklerini önceden belirleyerek gezeceğiniz yerlerin sayısını düşünmüş olursunuz.

2. Konutun Yeri Önemli

Konutun Yeri Önemli

Alacağınız konutu planlarken yaşam kalitesi ve konforu önemli olduğu kadar, buna etki eden faktörleri de düşünün. Toplu taşıma, okul, hastane, alışveriş merkezi, sosyal tesisler gibi etkenlere dikkat edilmeli.

3. Ön Araştırma Yapın

Ön Araştırma Yapın

Alacağınız konutun etrafında sağlığınıza zarar verecek tesis olmamasına dikkat edin. Oturacağınız semt ile alakalı ön araştırma yapın. 

4. Evin / Arsanın Geçmiş Borcu Var Mı?

Evin / Arsanın Geçmiş Borcu Var Mı?

Alacağınız konutun veya halen inşaatı başlamamış ise arsanızın ilgili Tapu Müdürlüklerinde araştırmasını yapın. Tapu kaydı üzerinde satın alınacak konut veya inşaatı başlamamış ise arsanın değerini düşürmeye sebep verecek ipotek, intifa, kira, haciz vb. gibi şerh beyan olup olmadığının kontrolu faydanıza olacaktır. 

5. Yapı Ruhsatını Kontrol Edin

Yapı Ruhsatını Kontrol Edin

Alacağınız konut ile alakalı gerekli yerlerden projenin resmi olarak incelendiği ve onay verildiği anlamında olan “Yapı Ruhsatı” olup olmadığını kontrol edin.

6. Kat İrtifakına Bakın

Kat İrtifakına Bakın

Aldığınız konut inşaat aşamasında ise kat irtifakı olup olmadığını tapu sicil müdürlüklerinden kontrol edin.

Kat irtifakı nedir? İlgili yazımız için tıklayınız.

http://www.tekantemlak.com/makale/kat-irtifaki-nedir-39

7. Mimari Projeyi inceleyin

Mimari Projeyi inceleyin

Satın almaya niyetli olduğunuz konut ile alakalı vaziyet planı ve mimari projesini inceleyin. Böylelikle resmi evraklarda bulunan konum ile mevcut konumun uyuşup uyuşmadığını öğrenebilirsiniz.

8. Belediye Arşivlerini İnceleyin!

Belediye Arşivlerini İnceleyin!

Konut/arsa alımlarında ilgili belediyelerde bulunan arşiv dosyasına mutlaka göz atın. Böylece alınan konut/arsa ile alakalı yıkım kararı, tutanak, yapı tatil zaptı gibi kararlar olup olmadığını, kontrol etmiş olursunuz. Ayrıca imar planı ve yapılaşma koşulları da kontrol edilmelidir. 

9. Proje Net-Brüt Alanını Kontrol Edin!

Proje Net-Brüt Alanını Kontrol Edin!

Satın alacağınız konutun eğerki bitmiş ise yerinde, bitmemiş ise mimari projesi üzerinden ‘net-brüt’ alan tespitini yapın. Bu vesile ile alacağınızı konutun satışta belirtilen alanı ile kullanım alanının kontrolunu sağlamış olursunuz. 

10. Yapı Kullanım İzni Var mı?

Yapı Kullanım İzni Var mı?

İnşaatı bitmiş ve kullanıcıya teslime hazır olarak satılan konutların ilgili mevzuata uygun olarak yapıldığını gösteren ‘Yapı Kullanım İzin Belgesi’ ni kontrol edin.

11. Kat Mülkiyeti var mı?

Kat Mülkiyeti var mı?

Kat mülkiyet için , yapı inşaatı tamamlanmış ve iskan belgesi alınmış olması zorunludur. 

Aldığınız dairenin kat mülkiyeti var ise , projenin zamanında bitirildiğini , imar planında bir sorun olmadığını ve yasal olduğunu anlayabilirsiniz.

12. Satış Ücret Detayı

Satış Ücret Detayı

Satın alacağınız konutun planlanan satış ücretinde alım-satım tapu harcı, iskan harcı, cins tashih harcı, KDV gibi ücretlerden hangileri dahil olduğunu kontrol edin.

13. Aidat ve Ekstra Ücretler !

Aidat ve Ekstra Ücretler !

Satın alacağınız konutun olduğu projede bulunan otopark, sosyal tesisi ve spor alanları gibi yerlerin fiyata dahil olup olmadığı, ayrıca bunların bağımsız bölüm sayısı ile orantılı mı yoksa değil mi olduğunu kontrol edin. 

14. Muadili Konut Fiyatlarına Bakın

Muadili Konut Fiyatlarına Bakın

Satın alacağınız konutun bulunduğu bölge ile ilgili ön fiyat araştırması yapın. Bunun için benzer veya emsal oluşturabilecek konutlarla karşılaştırma yapıp, birim metrekare ücretini çıkartın.