En yetkili isimden Beykoz'un imar planları

2012 yılında çıkan 2B Yasası ve ardından Beykoz'un Özel proje alanı olmasıyla hayalleri gerçek olan Beykozlulara Başkan Çelikbilek yeni müjdeler verdi.

Hafta içinde İBB Meclisi'nde bir bölümü onaylanan Beykoz'un imar planlarıyla ilgili Dost Beykoz'un sorularını yanıtlayan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek,Beykozlulara müjde üstüne müjde verdi.

Beykoz halkının sabırsızlıkla beklediği imar planlarını İBB Meclisi gündemine getirerek, ülke de beklenmedik gelişmelerin meydana gelmesiyle yavaşlayan süreci hızlandırdıklarını söyleyen Başkan Çelibilek, Beykoz'u daha modern ve Beykoz halkına yakışır bir kent haline getireceklerini söyledi.

Planlar kadastro çalışmalarıyla eş zamanlı yapıldı

Plan çalışmalarını, 2009 yılında çıkan Kadastro Kanunu ve daha sonra çıkan satış kanunu kapsamında oluşan beklentileri de dikkate alarak eş zamanlı olarak hazırladıklarını dile getiren Başkan Çelikbilek, "2010 yılıyla birlikte tüm merkez mahallelerimizde plan çalışmalarını başlatmıştık" dedi.

2B hak sahiplerinin tamamının imar hakkını elde edebilmesi için bir plan çalışması yürüttüklerini ifade eden Başkan Çelikbilek, "merkez mahallelerimizi kapsayan planların 1. etabı 2014 yılında askıya çıkmış ve yürürlüğe girmişti... Onlarla ilgili 18 çalışmaları devam ediyor." dedi.

Beykoz'da Boğaz bölgesi üç etaba ayrıldı

Bizim yeniden yaptığımız plan bölgesi olarak bir boğaz alanımızın kalmıştı. İBB bizim planlarımızı dikkate alarak, biraz da revize ederek boğaz alanını üç etaba ayırdı. Bunun birinci etabı 21 Eylül Çarşamba günü İBB Meclis'inde oylamaya geldi ve oy birliği ile geçti. Paşabahçe, Çiğdem, Çubuklu, Soğuksu ve Rüzgarlıbahçe'nin de az bir kısmını kapsayan bölgenin 5000'lik planlarını bizimde yer aldığımız İBB Meclisi onayladı.

- Diğer etaplar ne zamana geçecek?

Diğer iki etabında önümüzdeki ay önce komisyona, ardından İBB Meclisi'ne geleceğini düşünüyor, gelmesi içinde elimizden geleni yapıyoruz. Bir an önce Beykoz'un geleceğini planlayabilmeyi bizde çok istiyoruz... Planların 2. etabında; Yenimahalle, Kavacık, Göztepe, Göksu, üçüncü etap ise Paşabahçe'den Anadolufeneri'ne kadar olan boğaz kısmını kapsıyor.

- Onaylanan bölgelerde süreç nasıl işleyecek?

5000'lik planlar onaylandıktan sonra meclisimizden 5000'lik planlara uygun olarak 1000'lik planları geçireceğiz. Zaten göndermiş olduğumuz taslak üzerinden İBB planları hazırladığı için bizim burada çok fazla bir çalışmaya ihtiyacımız yok. Alt yapısı bizde hazır, İBB bu planları meclise göndermeden önce Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile istişare ederek hazırladı.

Ruhsat verme işlemi önce müstakil parsellerde başlar

O planların bizde alt yapısı mevcut. 1000'lik planları biz geçirdikten sonra İBB'ye göndereceğiz İBB'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Koruma Kurulu'na gönderecek.

Çakışan alanlarımız var. Çakışan alanlarla ilgili de Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gidecek. Onların o süreci bittikten sonra tekrar prosedür olarak İBB meclisine gelerek onaylanacak ve ondan sonra askıya çıkartılacak. Askıya çıktıktan sonra müstakil parsellerle ilgili vatandaşlarımız direk İmar Müdürlüğü'ne müracaat edecek ve ruhsatını alacak. Büyük hisseli ve uygulama alanlarıyla ilgili bu bölgeler de birinci etapta yaptığımız gibi 18 çalışmasını yapacağız. Ondan sonra da o vatandaşlar müracaatlarını yaparak ruhsatlarını alabilecekler.

- Burada süre nedir? Vatandaş ne zaman müracaatlara başlayacak?

Kavacık'ta özellikle yoğun müstakil parseller var... Allah nasip ederse, Kavacık'ta ki müstakil parsel sahipleri, 'önümüzdeki yaz mevsiminde ruhsat müracaatı yapabilir' diye düşünüyoruz.

Çubuklu'da 60-70 dönümlük yerler var. Bunların içerisinde de vatandaşın hisseli yerleri var. Kimi 300, kimi 500 m²... Buraların 18 uygulaması yapılmadan oralarda ruhsatlandırma olmaz. O sürecin bir yıl daha süreceğini varsaymak mümkündür.

Müstakil parsellerle ilgili 2017 yılı içerisinde inşaat ruhsatı verme durumu kesin olmamakla birlikte mümkündür. Hisseli parsellerle ilgili 2018 yılı itibariyle çalışmalar devam eder diye düşünüyorum.

- 5000'lik plan ne demektir, nasıl yapılır?

5000'lik plan işin detayına girmeyen bölge planıdır. Nedir? 5000'lik planlarda, 10 metre ve üzeri yollar gözükür. İmar durumunun mesafeleri çekme mesafeleri gözükmez. 5000'lik plan detay olmayan bir plandır.

- 1000'lik plan ne demektir, nasıl yapılır?

1000'lik planlarda 5000'lik planların ayrıntıları vardır. İmar durumu ve ruhsat 1000'lik plan üzerinden verilir. Öncelikle 5000'lik plan yapılır bu plan bölgenin taslak planıdır. Ama detayları 1000'lik plandır.

- Beykoz'un plan çalışmaları tamamen ne zaman biter?

Çavuşbaşı bölgesi ve köyler hariç merkez mahallelerinde 2018 sonu itibariyle bütün problemler ortadan kalkar diye düşünüyoruz.

Beykoz Belediyesi'nin toplu konut yapma gibi projesi var mı?

Evet var... Bunu daha önce de söylemiştik. Sosyal konut projemiz olduğunu vatandaşımıza açıklamıştık. Bizim Beykoz'un çeşitli bölgelerinde arazilerimiz var... Bu planlar ve 18 uygulamaları bittikten sonra bize ait olan yerlerin durumu da ortaya çıkacak ve projelendirme bu çerçevede yapılacak.

- Beykoz'un nüfusu bu planlarla birlikte ne oluyor?

2010 yılında bu çalışmalara başladığımız da  Çavuşbaşı Bölgesi ve köylerin planlarını bitirdiğimizde 25 yıllık projeksiyonda olan nüfusumuzu 400 bin civarında tasarladık biz. 400 bin nüfusun yaşayabileceği bir imar planı hazırladık.

- Burada mağdur kesim olacak mı?

İmar hakkı olarak mağduriyet olacağını düşünmüyorum. Çünkü biz 2B'lerle, hisseli parsellerle, hazine arazisinde, belediye arazisinde oturan vatandaşlarımızla ilgili bir şeye dikkat ettik. Bir mülkiyet sahibi olsun. İki imar sahibi olsun. Mağduriyet şöyle doğabilir; Kişinin tek başına yapamama durumu olabilir...

- Burada bir ölçü var mı?

Beykoz'un 1000'lik planlarına göre böyle bir şart yok...  Ama İstanbul'un İmar Yönetmeliği'nin plan şartlarında böyle bir konu var. Eğer senin arsan tek başına yapmak için çekme mesafelerini kurtarmıyor ise zaten yapma şansın yok. Sadece Beykoz için değil. Bu bütün İstanbul için geçerli.

1. Etapta onaylanan planlarımızda tek başına yapı yapma şartı 1500 m²'dir.

Kavacık'ta müstakil parsellerle ilgili 300 m² dahi olsa çekme mesafeleri kurtarıyorsa tek başına yapabilir. Gümüşsuyu'nda yapamaz...  Çünkü buradaki 2B parselleri hem şekilsiz, hem de küçük. Şehir yapılanmasına uygun değil. Modern bir görüntü olsun diye bu şartlar konulmuş.

127 m² bir parselde İstanbul İmar Yönetmeliği'ne göre; sağdan üç metre, soldan üç metre ve önden 5 metre çektiğin zaman geriye bir şey kalmaz zaten. Teknik olarak yapılması mümkün değil.

Büyük hisseli parsellerde 18 uygulaması olacak

Kavacık'taki müstakil parsellerin yüzde 90'ı tek başına yapar. Kim yapamaz, özellikle tek başına... Çubuklu'daki büyük hisseli parseller. 80 dönüm yer var. Ahmet'in 300 m² yeri var ama 80 dönüm içerisinde; bu adam tek başına yapamaz. Orada 18 uygulaması yapılacak insanlar muvafakat verecekler. Yada 10 veya 100 kişi bir araya gelerek yapacaklar. Adamın orada 5 dönüm yeri var fakat, ancak 18 uygulamasından sonra yapar.

- 2B Kanunu'ndan süresi içinde yararlanamayan vatandaşların durumu nedir?

Bölgemizde kanunlarla ilgili mağduriyet yaşayacak insanlarımız vardı. Çavuşbaşı ve Gümüşsuyu'na bir çok vatandaşımızın olduğunu bizzat biliyorum.

Bu sorunu hükümetimize ilettik. Sağ olsunlar, hükümetimizde; 2B'yi zamanında alamayan veya taksit zamanlarını geçirip de hakkını kaybedenlerle ilgili bir kanun çıkardı.

Ve bu vatandaşımıza yeni bir hak daha tanındı. Bu vatandaşlarımızın yapacağı tek şey, Beykoz Belediyemizin 2B ofisine gelerek müracaat etmek suretiyle tekrar 2B hak sahipliliğini elde etmeleri mümkündür.

- Milli Emlak'tan yerini alanların durumu nedir Başkanım?

Bunlarla ilgili de bir çalışmamız oldu... Süreç devam ediyor... Biz Beykoz'u özel proje kapsamına sokmadan önce yerlerini Milli Emlak'a en başta başvuru yaparak alan vatandaşlarımız şu anda Beykoz Belediyesi'nden yerlerini iyi bir indirimle alabiliyorlar.

Burada hakkaniyet kuralı şu; Milli Emlak'tan yerini alan insanlarla Beykoz Belediyesi'nden yerini alan insanlar arasındaki adaletsizliği ortadan kaldırıyor. Yasal süreç şu anda devam ediyor.

Beykoz'un 50 yıllık bir problemi vardı. Bir tanesi mülkiyet diğeri ise imar planıydı. Boğaz planlarını biz yerel seçimlerde konuşmuştuk 2015 sonu itibariyle bitirecektik. Fakat Türkiye şartlarının her an değişebiliyor olması bizim çalışmalarımızı da olumsuz etkiledi. Ama geçte olsa sözümüzü yerine getirebilmiş olmaktan mutluyuz. Beykoz'a hayırlı olsun...

Dost Beykoz /Özel Söyleşi