Ahzu Kabza Yetkisi Nedir?

AHZU KABZA NEDİR?

Genel avukat vekaletnamelerinde sıkça görülen terimlerden biri "ahzu kabza" kelimesidir. Bu kelime Ahzu kabza kelimesi bedeli tahsil etme anlamına gelmektedir. Bu kelime daha çok genel avukat vekaletnamelerinde, müvekkilleri tarafından avukatlara verilen bir yetki olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, bazı özel kişilere de yine vekaletname ile ahzu kabza yetkisi verilebilir. 

Bu yetkiye sahip olan kişiler, vekaletini aldıkları kişiler adına, icra müdürlüklerinden veya mahkeme kalemlerinden bu dairelerde bulunan paraları veya diğer parasal hakları alabilme yetkisine sahiptir. Bir başka deyişle, ahzu kabza yetkisi sadece resmi olarak adli teşkilatlarda geçerlidir. Bunun dışında, kamu veya özel bankalarda bulunan hesapların çekilmesi anlamında yetkili vermemektedir. Bu nedenle, genellikle avukat vekaletnamelerinde yer verilmektedir. Ancak, bankalardaki paraların çekilmesi noktasında, eğer yatırılan ödeme kamulaştırma bedeli veya ortaklığın giderilmesi yani izale-i şuyu kaynaklı ise çekilebilmektedir. 

Ahzu kabza yetkisi olan kişi, yetkilendirilen kişi veya kurum adına, adliyede mahkeme kalemlerinde veya icra ve iflas müdürlüklerinde bulunan ödemeleri çekme, para yatırma hakkını elinde bulundurmaktadır. Bu şekilde, icra dosyalarına yatırılan borç karşılığı ödemelerin çekilmesi söz konusu olmaktadır. Bu ödemeler, dosyaya nakit ödeme, maaş karşılığı ödemeler veya çeşitli menkul ya da gayrimenkul satışlarından kaynaklanan ödemeler olabilir. Bunların çekilmesi kişi veya kurumlar için her zaman mümkün olmayabilir. Onların adına yasal temsilcilerin ahzu kabza yetkisi ile ödemeleri almaları mümkündür. Aynı durum mahkemelerde bulunan dosyalar için de geçerlidir. Dosyalarda fazla yatırılan harçların iadesi için de bu yetki kullanılabilir. Özellikle vekiller yani avukatlar tarafından bu yetkinin kötüye kullanılması durumunda, vekaletname sahibinin gerekli hukuki ve cezai işlemler için başvurması yerinde olacaktır. Bu şekilde, gerekli yaptırımlar uygulanabilir ve yetkinin de önüne geçilebilir.